Vječni spomen-memento
Vječni spomen-memento
Slike

Image and video hosting by TinyPic
Gradačka Crkva pogled s groblja

Image and video hosting by TinyPic
Crkva UBD Marije Gradac


Crkva Gospe od Zdravlja Neum

Image and video hosting by TinyPic
Crkva Svetog Ante - Neum

Image and video hosting by TinyPic
Grobljanska kapela - Neum

Image and video hosting by TinyPic
Monografija župe Gradac

naslovni text

  Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti, mi ćemo ga držati  "VAŠI PRADJEDOVI"                                         Vječni Spomen-Memento. Udruga za prikupljanje građe o okolnostima, mjestu,  načinu i vremenu stradanja Hrvata s našeg prostora tijekom i poslije Drugog svjetskog rata, obilježavanje i registriranje njihovih stratišta te skupnih i pojedinačnih grobova.                                                 Najavljujemo:   Započet je projekt postavljanja spomen obilježja na skupne i pojedinačne grobove iz Drugog svjetskog rata i poraća.                                         Završeni su radovi na ekshumaciji posmrtnih ostataka, iz zajedničke grobnice (u donjoj Žabi), skupine križara koje su pripadnici KNOJ-a pobili u siječnju 1946. godine.  Tragamo za  još jednim grobom na istom lokalitetu.                                                            (U skladu  s dekretom  pape Urbana VIII. i uredbom II. vatikanskog sabora izjavljujemo da ne želimo preteći sud Crkve kojem se potpuno podvrgavamo. Riječi "mučenik", "mučeništvo", "čudesa"  i slično imaju u ovim tekstovima samo vrijednost ljudskog svjedočenja).       

     
meni sat
Blog
utorak, kolovoz 20, 2013
       Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta nastalih tijekom i poslije Drugog svjetskog rata općine Neum, u nedjelju 18. kolovoza 2013. god., organiziralo je uzimanje uzoraka krvi rodbine križara pobijenih u Žabi 1946. god., i uzoraka kostiju spomenutih žrtava, potrebnih za DNK analizu.Nešto prije 10 sati iz Splita su doputovale :

Marija Definis Gojanović, profesorica sudske medicine na KBC Split i Mostar, Davorka Sutlović diplomirani inženjer kemije, profesorica toksikologije i DNA na KBC Split i Boja Režić zdravstveni tehničar također na KBC Split.             Odmah po dolasku su nam kazale: 

 " Nije nam bilo teško pronaći Dom Zdravlja", pohvalile su se naše gošće, "pratile smo samo putokaz Apoteka i bez problema smo stigli pred zgradu na kojoj je istaknut natpis Apoteka i nismo pogriješili. Ideju ćemo prenijeti i u Split.Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic      

     Zahvaljujući ravnatelju Doma Zdravlja mr. sc. dipl. ing. med. biok Peri Pavlović i Ani Glavinić medicinskom tehničaru sve je proteklo u najboljem redu. Za uzimanje uzoraka krvi u Dom Zdravlja Neum došli su: Vinko Bačić iz Neuma, Ante Glavinić iz Dretelja, Đuro Moro iz Crnića (Stolac) i Dražen Papac iz Zagreba. Podatke o sebi i osobi  koju traže te uzorke krvi i bris usta dali su redom:
Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic

Vinko Bačić.

Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic

Đuro Moro.

Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPicMarko Glavinić.

Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic

Dražen Papac.

    Ovdje moram dodati da je već u srijedu 14. kolovoza 2013. godine Goran Filipović bio u Neumu te je tom prigodom dao krv za DNK analizu. 

Image and video hosting by TinyPic

Epruveta Goranove krvi bila je pohranjena 4 dana u jednom hladnjaku.

Nakon uzimanja uzoraka krvi uputili smo se u Gradac. U kosturnici na mjesnom groblju pohranjeni su posmrtni ostaci 6 križara. Iako je podne i paklena vrućina nitko se nije žalio. Izvadili smo sve sanduke te su uzeti uzorci kostiju  potrebnih za DNK analizu sve smo foto dokumentirali, limene sanduke zapečatili i ponovno ih vratili u kosturnicu. Po završetku posla vratili smo se u Neum i u klimatiziranoj prostoriji jedne ugostiteljske kuće uz osvježavajuće napitke povratili smo se u zbilju, oprostili se i razišli. Očekivati je da ćemo u dogledno vrijeme (dva do tri tjedna), imati nadamo se i rezultate DNK analize.                               
Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic

Uzeti su uzogci kictiju iz sanduka: br. 1, 2. i 3.

Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic  Image and video hosting by TinyPic

Uzeti su uzorci kostiju iz sanduka : br. 4, 5 i 6.

Slijedi nastavak.                                      Nikola Koncul.

vjecnispomen-memento @ 07:53 |Komentiraj | Komentari: 0